Конкурс “Сбъркани приказки”

 

конкурс

 

По повод наближаващия сто и трети рожден ден на автора, получил напълно заслужено прозвището “най-добър разказвач на истории” за малки и големи, Роалд Дал, Клуб Рейвън Варна обявява литературен конкурс със закачливата тема “Сбъркани приказки”.

Защо “Сбъркани приказки”? Искаме от вас да изберете любима ваша приказка и … да я “сбъркате”!

Какво означава да я “сбъркате”? Има десетки начини да направите това. Ето няколко от тях:

  1. Можете да промените външния вид и характера на героите – добродетелната девойка може да превърнете в подла използвачка, а благородният принц – в глупав горделивец.
  2. Можете да променяте времето и мястото на събитията – приказката може да се развива в днешни времена, а защо не и в бъдещето. Сцена на действията може да бъде реален град (например, града, в който живеете) или пък такъв, измислен от вас.
  3. Можете да въвеждате нови, измислени от вас, герои, както и такива от други приказки. Например, Червената шапчица може да има зла мащеха, от която иска да избяга, а заточената в кулата Рапунцел да бъде първа братовчедка на принудената да слугува на доведените си сестри Пепеляшка.

Като цяло, имате пълна свобода да изменяте и правите приказките по-интересни и забавни. Но има ДВЕ НЕЩА, които са изключително важни за успеха на вашата приказка: тя трябва да съдържа солидно количество хумор и да има поука! В допълнение, по-креативните могат да илюстрират историята си, за да я направят визуално завършена. Илюстрирането на историята НЕ е задължително, но ще ѝ даде предимство пред други, равностойни на нея.

Предвидили сме две възрастови групи, в които ще се съревновават авторите, и разбира се, награди за най-добрата приказка във всяка възрастова група.

Двете възрастови групи и предвидените награди за победителя във всяка от тях са следните:

  1. Деца от 7 до 13 години: Победителят в тази възрастова група ще получи книжката на Кристофър Едж “Как да пишем страхотни истории!”, издание на Oxford University Press, както и 20% отстъпка за обучение в Клуб Рейвън Варна през учебната 2019-2020 година. Книжката е написана специално за деца на тази възраст, като от нея те могат да научат какво е сюжет, как да създават герои или да измислят подходящо заглавие, както и как да съставят различни по жанр текстове.
  2. Юноши от 14 до 18 години: Победителят при по-големите участници ще се сдобие с книгата “Как да станеш страхотен #автор” от същия писател, както и отново 20% отстъпка за обучение в Клуб Рейвън Варна през учебната 2019-2020 година. Тази книга е предназначена за младежите в тинейджърска възраст, като има за цел да им помогне с професионални съвети и с примери от литературата в първите им стъпки като писатели.

Затова грабвайте листа и химикалката (или пък клавиатурата на компютъра си) и започвайте да фантазирате! Изберете приказката, която искате да “сбъркате” и се стремете да бъдете оригинални, изобретателни, забавни и не на последно място – не забравяйте да добавите поука към вашата история!

Вашите “сбъркани” истории ще бъдат приемани от 5-ти август до 30-ти август (включително) в електронен вариант на имейл hello@ravenvarna.bg, както и на хартия на нашия адрес бул. Мария Луиза 35.

Победителите ще бъдат обявени на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/ravenclubvarna/ на 9-ти септември, понеделник, а наградите бъдат връчени на 13-ти септември, петък, от 16 ч в големия арт салон на Радио Варна, където за поредна година ще отпразнуваме годишнината на Роалд Дал. По време на събитието авторите на наградените истории ще имат възможността да ги прочетат пред присъстващите, след което ще можем да се насладим на една прекрасна екранизация на произведение на Роалд Дал, която досега никога не сме ви показвали!

Не спирайте да следите какво се случва на нашата фейсбук страница, където публикуваме всичко интересно и важно, за да научавате за събития, игри и други забавни мероприятия, които ние от Клуб Рейвън Варна организираме!

 

ВАЖНО! Отстъпката от 20% за обучение в Клуб Рейвън Варна, която двамата победители в конкурса ще получат, важи само за учебната 2019-2020 година и не може да бъде отстъпвана на трети лица.