Когато една мечта се сбъдва

от Здравка Георгиева

 
 

Когато по-рано тази година се свързах с Вики и споделих с нея идеята си за картина, вдъхновена от творчеството на Роалд Дал, за мен това бе първата крачка към осъществяването на една мечта, която набъбваше в главата ми през последните няколко години.

Виктория Георгиева, известна още с творческия псевдоним Mouse, е добре позната на варненци най-вече със своите стенописи, които красят много фасади на централни места в града. Освен това, нейната детска школа по рисуване, “Азбука на въображението”, се радва на огромна популярност сред малчуганите.

 
 

Конкретната книга, която запали у мен желанието за тази картина, е моята любима история на Роалд Дал с краткото заглавие “ГДВ” (англ. The BFG), в която един добродушен великан и едно малко, но много смело момиченце се борят срещу група зли, човекоядни великани.

За моя огромна радост, Вики отвърна на отправеното предложение с неприкрит ентусиазъм и веднага прегърна идеята за картината. И ето че няколко месеца по-късно, платното с впечатляващите размери 3х2 метра вече се кипри на стената в едната от учебните ни зали и сякаш наистина те пренася в някаква друга вселена.

Гледайки вече готовото платно на стената на класната стая, се чувствам безкрайно щастлива и преливам от вдъхновение. Убедена съм, че то ще внесе нов живот и още много положителна енергия във всичко, което се случва на това място, което за мен е втори дом и което аз много обичам.

 
 

И понеже този проект е много специален не само за мен, но и за Вики като негов автор, аз я помолих да отговори на няколко въпроса, които лично мен ме вълнуваха. Предполагам, че и на вас ще ви бъде интересно да разберете какво ни сподели тя.

 

Въпрос: Още в началото се запали много по задачата да нарисуваш картина, вдъхновена от романа „ГДВ” на Роалд Дал, и сподели, че я вземаш много присърце. Кое точно те вдъхнови в този проект?

Вики: Благодарна съм, че имах възможността да творя спрямо такова задание. Вдъхнови ме самата творба, персонажа на ГДВ, приказното, сънищата — все любими теми. Още при първия прочит усетих творбата близка.

Въпрос: А коя част от работата по картината ти бе най-интересна и приятна?

Вики: Когато започнах да размишлявам върху самия сюжет за картината, която ми предстои да нарисувам, в съзнанието ми изникнаха няколко композиции.Проучвайки творбата чрез книгата и няколкото анимации, започнах да набирам елементите, които искам да заложа в изображението. Представях си различните пространства, в които бих искала  да впиша  ГДВ и Софи, и реших да ги поставя в една сцена, подобна на галактически сюрреалистичен пейзаж. Място, което сияе в цветове и форми. Място, където сънищата се срещат. Всяка една стъпка от създаването на творбата ми бе любопитна и разнообразна — от самото проучване до последните детайли по платното. Бе истинско предизвикателство!

Въпрос: Какво мислиш за историята и за главните герои в нея —  ГДВ и малката Софи? Кои техни черти харесваш най-много?

Вики: Самата история е прекрасна. Харесва ми света, в който ни пренася. Алегории, символи, сънища, мечтание —  разказът е пропит с тях. ГДВ и Софи са символи на добротата, посланици на вярата, носители на доверието.

Въпрос: В едноименната книга на Роалд Дал, ГДВ колекционира сънища в буркани и след това ги пуска в умовете на хората, докато спят. Ти като художник, от друга страна, боравиш с въображението, което също е функция на човешкия ум и е част от нашия вътрешен живот. Намираш ли някаква връзка между сънищата или мечтите (понеже в английския език думата за двете е една и съща — dream) и въображението?

Вики: Абсолютно! Връзката между сънищата и въображението е осезаема. Различните видове изкуства боравят с различни похвати, но дали чрез думи, звуци или изображения, ние имаме възможността да предлагаме и разкриваме нови визии и прочит. Аз съм голям фен на сюрреализма, а сънищата и въображението са негов фундамент. Те ни пренасят в едни идеализирани светове, пресъздавани от колективния ум. Идеята за сънища, колекционирани в буркани е велика! ГДВ притежава способността да улавя и най-фините честоти около нас.

Въпрос: Ако имаш възможност да се обърнеш към всички деца, какво би им казала?

Вики: Слушайте сърцата си, за да откриете своето призвание и да го изживеете! Бъдете здрави! Вяра, надежда, любов! Творете добро!

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>